Wednesday, 13 June 2012

Far East Asia
Image Credit: Santhiya Resort & Spa.

In the hot and humid tropical climate, the airy, open quality of a Thai house and the broad overhangs of its roof protect the interior from both sun and rain. Elevated houses facilitate the circulation of air and offered a more comfortable living space. It was cooler to live in and protected the home from the risk of floods in the monsoon season. It also offered protection from hostile wildlife. The open space beneath the house was versatile. It was used as a living area in the hot season, as storage for the season's harvest, and as a place to keep livestock.


One practical feature of the Thai house is the ease with which it can be assembled or taken down. The entire house is built in light, pre-fabricated sections with each section forming a wall. Each wall is then fitted together and hung on the superstructure - a frame of wooden pillars - without nails. In former times, the fact that the house could be taken down and re-assembled with relative ease was well-suited to the indigenous way of life. When families decided to move, as they frequently did, the house would be taken down, stacked on a raft and floated down the nearest klong to a new location.



According to superstition and traditional Thai belief, the raised thresholds of Thai houses prevent evil spirits from creeping in at night and disrupting the sleep of the inhabitants. It also served a functional purpose. The raised threshold acted as a structural aid holding the wall sections firmly in place on their frame. Additionally the early settlements of the Thai kingdom were largely agricultural communities built along rivers, canals and waterways. Hence to prevent babies and small children from falling into the water, the thresholds of the door were raised.

Whole families would sleep together in a single room. In some instances, the open space was partitioned off into separate living areas to accommodate various generations. In a typical old Thai house, the various rooms would be separate units connected by open walkways and the staircase was on the outside. However in the interest of comfort and for aesthetic considerations, the main house does not conform with the traditional practices of Thai architecture. The connecting corridors and the entrance hall is enclosed.

A must visit......... :)

1 comment:

  1. it's really appreciable message for everybody thanks for sharing this information.
    Roof coating poole

    ReplyDelete